Blenduję proste składniki i smaruję chleb. Ta pasta ma więcej smaku i wartości niż masło i topione serki

Dodano:
Kanapki z pastą z awokado i jajka Źródło: Shutterstock / Tetiana Chernykova
Tę prostą pastę robię z kilku składników, które zawsze mam w kuchni, a efekt za każdym razem zaskakuje. Dzięki połączeniu zdrowych tłuszczów i białka to smarowidło jest nie tylko pyszne, ale też znacznie bardziej odżywcze niż klasyczne dodatki do pieczywa.

W kuchni lubię stawiać na ekspresowe rozwiązania. Szczególnie cenie sobie szybkie dania, które są pyszne i nie obciążają żołądka. Połączenie kremowego awokado z pożywnym jajkiem to dla mnie najlepszy sposób na dostarczenie sobie energii, a przygotowanie całości zajmuje mniej czasu niż zaparzenie herbaty. Sukcesem uzyskania idealnie kremowej pasty jest dojrzałe awokado.

Jak poznać, że awokado jest dojrzałe?

Jak wybrać odpowiedni owoc do pasty? W sklepach najczęściej spotykamy dwie odmiany i każdą sprawdza się nieco inaczej:

  • Awokado odmiany Hass (ciemna, chropowata skórka) – ta odmiana, która w miarę dojrzewania zmienia kolor z zielonego na ciemnofioletowy lub prawie czarny. Dojrzałość sprawdzamy dotykiem – owoc powinien być lekko miękki przy delikatnym naciśnięciu w okolicy szypułki. Jeśli skórka jest czarna i owoc ugina się pod palcem, jest idealny.
  • Awokado zielone (odmiany Fuerte lub Zutano, gładka skórka) – owoce pozostają zielone nawet wtedy, gdy są w pełni dojrzałe. Tutaj nie sugeruj się kolorem, a jedynie miękkością. Sprawdź sprężystość przy szypułce – powinna lekko ustępować. Unikaj jednak mocnego ściskania całego owocu, aby nie zrobić wewnątrz siniaków.

Jak przygotować pastę z awokado i jajka

Sekret tkwi w odpowiedniej konsystencji – zazwyczaj nie blenduję masy na idealnie gładki mus, bo wolę, gdy w paście wyczuwalne są drobne kawałki jajka. Kluczowym trikiem, który stosuję, jest dodanie odrobiny lodowatej wody; sprawia ona, że całość staje się lżejsza, bardziej puszysta i łatwiej się smaruje, nie zmieniając przy tym smaku składników.

Przepis: Pasta z awokado i jajka

Prosta pasta z awokado i jajkiem, gotowa w 3 minuty.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
3 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
243 w każdej porcji

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ugotowane jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

Do posypania:

  • świeży koperek
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego do dekoracji
  • 1 łyżka pestek z dyni

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz awokado, usuń pestkę. Ugotuj jajka na twardo, około 10 minut, obierz i oczyść z resztek skorupek.
  2. BlendowanieZmiksuj awokado z jajkami, dolewając powoli wodę, aż pasta będzie kremowa, ale nie sztywna. Dopraw solą i pieprzem. Koperek i siemię lniane możesz posypać na pieczywie lub wymieszać z pastą.

Z czym podać pastę z awokado?

Ta pasta najlepiej smakuje na świeżym, ciemnym pieczywie na zakwasie lub chrupiącej grzance, która świetnie kontrastuje z jej maślaną konsystencją. Często skrapiam kanapki dodatkowo kilkoma kroplami soku z cytryny – nie tylko podkręca to smak, ale też zapobiega ciemnieniu awokado. Jeśli lubisz ostrzejsze klimaty, polecam dodać szczyptę płatków chili.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...